Alzheimer Hastalığı Belirtileri, Aşamaları, İlaçlar ve Daha Fazlası
Dünya Alzheimer Günü ve Yaşlı Asansörü
Dünya çapında Alzheimer Hastalığı veya buna bağlı bir tür demansla yaşayan 50 milyon kadar insan var , ancak bu insanlar sadece bir istatistik değil. Onlar bizim sevdiklerimizdir; annelerimiz, babalarımız, teyzelerimiz, amcalarımız, büyükannelerimiz ve büyükbabalarımız, kız ve erkek kardeşlerimiz.
Bu yıl Dünya Alzheimer Günü’nde, hastalık hakkında daha fazla bilgi edinerek, hastalığın sevdiklerinizi nasıl etkilediğini ve Alzheimer ile yaşayan insanları desteklemek için neler yapabileceğinizi anlayarak Alzheimer konusunda farkındalığı artırmaya zaman ayırın.
Dünya Alzheimer Günü nedir?
Dünya Alzheimer Günü, Alzheimer hastalığı ve diğer demans türleri hakkında farkındalık yaratmayı amaçlayan yıllık küresel bir girişimdir.
Alzheimer hastalığıyla yaşayan bireylerin ve onların bakıcılarının karşılaştığı zorluklar hakkında halkı eğitmek için bir platform olarak hizmet veren günün öncelikli hedefi, demansı çevreleyen damgalamaya meydan okumak ve bu ilerleyici nörodejeneratif durumdan etkilenenler için anlayış ve empatiyi teşvik etmektir.
Bu günde, Alzheimer’ın etkisine ışık tutmak, erken teşhis ve uygun bakımın önemini vurgulamak ve etkili tedaviler ve sonuçta bir tedavi bulmak için artan fon ve araştırmaları savunmak amacıyla dünya çapında çeşitli etkinlikler, kampanyalar ve faaliyetler düzenleniyor. .
Dünya Alzheimer Günü, Alzheimer hastası bireylerin ve ailelerinin yaşamlarını iyileştirmeye adanmış destekleyici bir küresel topluluğun teşvik edilmesinde hayati bir rol oynuyor ve aynı zamanda demansın artık bu kadar önemli bir halk sağlığı tehdidi oluşturmadığı bir gelecek için çalışıyor.
Dünya Alzheimer Günü ne zaman?
Dünya Alzheimer Günü her yıl 21 Eylül’dedir.
Bu yıl, 2023 yılında Dünya Alzheimer Günü Perşembe gününe denk geliyor.
2023 Dünya Alzheimer Günü’nün Teması Nedir?
2023 Dünya Alzheimer Günü’nün teması “Asla çok erken, asla çok geç değil”.
2023 Dünya Alzheimer Günü için “Asla Çok Erken, Asla Çok Geç”, Alzheimer hastalığı ve demansın iki önemli yönünü vurguluyor:
Erken Müdahale ve Önleme:
Temanın “Asla Çok Erken Değil” kısmı, erken müdahale ve teşhisin önemini vurguluyor. Alzheimer hastalığı ve diğer demans türleri sıklıkla yavaş yavaş gelişir ve zamanla ilerler. Belirtileri ve semptomları erken tespit etmek, bireylerin uygun bakım, tedavi ve destek almasını sağlayabilir, potansiyel olarak hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir ve hem demanslı bireylerin hem de bakıcılarının yaşam kalitesini artırabilir.
Alzheimer risk faktörleri ve riskin azaltılması hakkında daha fazla bilgi edinmek için burayı tıklayın.
Yaşlı ve merdiven kullanmakta zorlanan kişiler ile alzheimer tanısı konmuş kimselerin de engelli asansörü kullanması sağlıkları açısından faydalı olacaktır.
Yaşam Boyu Destek ve Farkındalık:
“Asla Çok Geç Değil” özelliği, Alzheimer hastalığına karşı mücadelede farkındalık yaratmak, destek sağlamak ve harekete geçmek için hiçbir zaman geç olmadığının altını çiziyor. Bu tema; bireyleri, aileleri, sağlık profesyonellerini ve toplulukları, yaşları veya yaşam evreleri ne olursa olsun, bu amaç doğrultusunda aktif ve aktif kalmaya teşvik eder. Anlayışı teşvik etme, araştırma ve finansmanı savunma ve Alzheimer ile demanstan etkilenenleri destekleme konusunda herkesin bir rolü olduğu fikrinin altını çiziyor.
2023 Dünya Alzheimer Günü’nün teması, özünde, erken teşhis ve müdahalenin önemini vurgularken, Alzheimer hastalığı ve diğer demans türleri ile yaşayanların yaşamlarında olumlu bir etki yaratmak için hiçbir zaman geç olmadığını vurguluyor. Demansın kişinin yaşamı boyunca ortaya çıkardığı zorlukları ele almak için bütünsel bir yaklaşımı teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
Alzheimer Hastalığı Nedir ?
Demansın en yaygın nedeni olan Alzheimer hastalığı, İngiltere’de 520.000’den fazla insanı etkileyen ilerleyici bir hastalıktır. Herkesin beyni birbirine bağlanan milyarlarca sinir hücresinden oluşur. Ancak Alzheimer hastalığında, beyindeki proteinlerin “plak” ve “yüzük” adı verilen anormal yapılar oluşturması nedeniyle bu hücreler arasındaki bağlantılar kaybolur. Bu sonuçta sinir hücrelerinin ölmesine ve beyin dokusunun kaybolmasına neden olur.
Bunun ötesinde beyinde farklı beyin hücreleri arasında mesaj gönderilmesine yardımcı olan kimyasallar da vardır. Ancak Alzheimer hastalarında bu kimyasal habercilerin sayısı daha azdır ve sinyaller o kadar etkili bir şekilde iletilmez. Beyin dokusu kaybı ve beyindeki kimyasal habercilerin eksikliğinin birleşimi Alzheimer semptomlarına neden olur. İlerleyen bir hastalık olduğundan, daha fazla beyin dokusu kaybedildikçe semptomlar zamanla daha da kötüleşir.
Alzheimer’ın Evreleri ve Belirtileri Nelerdir?
Alzheimer Hastalığının Erken Dönem Belirtileri
Hastalığın erken evrelerinde hafıza kaybı ana semptomdur. Bu aşamada aranacak bazı işaretler şunlardır:
- Son konuşmaları veya etkinlikleri unutun
- Eşyaları yanlış yerleştirme
- Yerlerin ve nesnelerin adlarını unut
- Doğru kelimeyi düşünmekte zorluk çekiyorum
- Tekrar tekrar soru sormak
- Zayıf muhakeme göstermek veya karar vermekte zorlanmak
- Daha az esnek olmak ve yeni şeyler denemek konusunda daha tereddütlü olmak
Ayrıca sıklıkla artan kaygı veya ajitasyon veya kafa karışıklığı dönemleri gibi ruh hali değişikliklerinin belirtileri de vardır.
Alzheimer Hastalığının Orta Dönem Belirtileri
Hastalık ilerledikçe hafıza sorunları daha da kötüleşecek ve muhtemelen Alzheimer hastasının tanıdığı kişilerin isimlerini hatırlamada giderek daha fazla zorlanmasına neden olacaktır. Ayrıca ailelerini ve arkadaşlarını tanımakta da zorluk yaşayabilirler. Bu aşamada aranacak bazı işaretler şunlardır:
- Artan kafa karışıklığı ve yönelim bozukluğu – örneğin kaybolmak veya dolaşmak ve günün hangi saatinde olduğunu bilmemek
- Takıntılı, tekrarlayan veya dürtüsel davranış
- Sanrılar (doğru olmayan şeylere inanmak) veya bakıcılar veya aile üyeleri hakkında paranoyak ve şüpheci hissetmek
- Konuşma veya dil ile ilgili sorunlar (afazi)
- Rahatsız uyku
- Sık ruh hali değişimleri, depresyon ve giderek daha endişeli, hüsrana uğramış veya tedirgin hissetme gibi ruh halindeki değişiklikler
- Mesafeleri yargılamak gibi mekansal görevleri yerine getirmede zorluk
- Başkalarının görmediği şeyleri görmek veya duymak (halüsinasyonlar)
Bu aşamada, Alzheimer hastalığı olan birinin genellikle günlük yaşamda kendisine yardımcı olacak desteğe ihtiyacı vardır. Örneğin yemek yeme, yıkanma, giyinme ve tuvaleti kullanma konusunda yardıma ihtiyaçları olabilir.
Alzheimer Hastalığının Geç Dönem Belirtileri
Alzheimer’ın ilerleyen aşamalarında semptomlar giderek daha şiddetli hale gelir ve kişi için olduğu kadar arkadaşları, ailesi ve bakıcıları için de üzücü olabilir.
Halüsinasyonlar ve sanrılar hastalığın seyri boyunca ortaya çıkabilse de, durum ilerledikçe daha da kötüleşebilirler. Bazen bu, Alzheimer hastalarının şiddet yanlısı, talepkar ve etraflarındakilere karşı şüpheci olmalarına neden olabilir. Bu aşamada aranacak bazı işaretler şunlardır:
- Yeme ve yutma güçlüğü (yutma güçlüğü)
- Pozisyon değiştirmede veya yardım almadan hareket etmede zorluk
- Kilo kaybı – bazen şiddetli
- İstemsiz idrar (idrar kaçırma) veya dışkı (bağırsak idrar kaçırma) geçişi
- Kademeli konuşma kaybı
- Kısa ve uzun süreli hafızada önemli sorunlar
- Hastalığın bu noktasında, Alzheimer hastaları tam zamanlı bakıma ve kişisel bakımdan hareket etmeye kadar her konuda yardıma ihtiyaç duyabilir.
LiftArt Kaliteli Yaşam Sistemleri
Dünya Alzheimer Günü ve Yaşlı Asansörü
“Asla çok erken, asla çok geç değil”