Apartmana merdiven asansörü yaptırabilir miyim?
Apartmanlarında insan asansörü olmayan ve merdiven kullanması gereken ama zorluk çeken yaşlı, engelli, kaza geçirmiş kişiler apartmanları için çözüm arayışı içine girerler. Eğer apartmanlarında klasik tip insan asansörü yapılabilecek bir yer yoksa ya binanın dışından asansör yaptırmaları ya da merdivenlerine koltuklu merdiven asansörü yaptırmaları gerekmektedir. Bunlar dışında maalesef başka çözüm bulunmamaktadır, ev değiştirmenin dışında tabiki.
Merdiven asansörleri engelli yönetmeliğine tabidir ve yapılabilmesi için asansör yönetmeliği gibi tüm kat maliklerinin onayına ihtiyaç duyulmaz. Aşağıda ilgili kanun maddesini okuyabilirsiniz.
Merdiven asansörü hemen hemen her tip merdivene uygulanabilir önemli olan merdiven genişliğinin 70 cm den fazla olmasıdır. Zaten her apartmanın merdiven basamakları 70 cm den büyüktür.
Apartmanınıza merdiven asansörü yapılıp yapılamayacağını anlamanın çok kolay bir yolu vardır. Eğer merdivenlerinizden eşya indirilip çıkartılabiliyorsa kesinlikle koltuklu merdiven asansörü apartmanınıza uygulanabilir. Merdivenin dikliği, basamak derinliği, basamak yüksekliği önemli değildir.
Apartmanınıza merdiven asansörü yaptırmak için belediyeden izine, belediye ruhsatına ihtiyacınız yoktur.
———
Apartmana Merdiven Asansörü ile İlgili Kanun Maddesi:
Merdiven Asansörü ile ilgili Kat Mülkiyeti Kanunu
4133 Sayılı
KAT MÜLKİYETİ KANUNU
Kanun Numarası : 634
Kabul Tarihi : 23/6/1965
Yayımlandğı R. Gazete : Tarih : 2/7/1965 Sayı : 12038
Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 4 Sayfa : 2932
Madde 42 – Kat malikleri, ana gayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarında bir değişiklik yapamazlar; ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarayacak bütün yenilik ve ilaveler, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır.
(Ek fıkra: 1/7/2005-5378/19 md.) Engellilerin yaşamı için zorunluluk göstermesi hâlinde, proje tadili kat maliklerinin en geç üç ay içerisinde yapacağı toplantıda görüşülerek sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karara bağlanır. Toplantının bu süre içerisinde yapılamaması veya tadilat talebinin çoğunlukla kabul edilmemesi durumunda; ilgili kat malikinin talebi üzerine bina güvenliğinin tehlikeye sokulmadığını bildirir komisyon raporuna istinaden ilgili mercilerden alınacak tasdikli proje değişikliği veya krokiye göre inşaat, onarım ve tesis yapılır. İlgili merciler, tasdikli proje değişikliği veya kroki taleplerini en geç altı ay içinde sonuçlandırır. Komisyonun teşkili, çalışma usûlü ile engellinin kullanımından sonraki süreç ile ilgili usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından müştereken hazırlanacak yönetmelikle belirlenir. (1)
Bu işlerin giderleri, yeniliklerden faydalananlar tarafından, faydalanma oranına göre, ödenir.
———
Apartmana merdiven asansörü yaptırmak isteyen ve fiyatı merak edenler bu adresten “merdiven asansörleri fiyatları” bazı bilgilere ulaşabilir veya bizi arayarak detaylı bilgi alabilirler. 0549 08 00 70
LiftArt
Mayıs 2020